Zelf snacks drogen

Zelf snacks drogen

Toen ik enkele jaren een voedseldroger kocht, kocht ik hem al om zelf vlees te drogen voor Wodan.
Toen al stond Boucane bij de droger te wachten op een stukje.
In dit artikel zal ik uitleggen waarom ik zelf droog en wat de voordelen er van zijn. Ook zal ik de nadelen er van bespreken en het zelf drogen vergelijken met wat je in de dierenwinkel kunt kopen.
Goed gedroogd vlees, dat luchtdicht bewaard wordt blijft van zich zelf al aantal weken houdbaar.

Waarom zelf drogen
Vroeger kocht ik redelijk wat snacks voor mijn hond. En altijd heb ik me afgevraagd waarom je een hond geen varkens vlees mag geven, maar wel gedroogde varkensoren of andere stukjes varken, inclusief het vet.
Het stonk ook altijd wel en zo ook de bek van Wodan en zijn ontlasting.
Overstappen van brokken naar vlees, doet je ook bedenken dat de gedroogde snacks waarschijnlijk vol zitten met houdbaarheidsmiddelen en andere middelen die je liever niet voert aan je huisdier.
Na het zien van de aflevering van Keuringsdienst van waarde op 3 oktober 2014, bleek het ook nog eens vol te zitten met Broom.

De uitzending was voor mij niet de reden om zelf snacks te drogen. Ik deed het immers als ver voor deze aflevering.
Ik vind het vooral leuk en de dieren vinden het zichtbaar lekkerder dan het gedroogde vlees uit de dierenwinkel. Je kunt ook veel meer variëren in soorten, maten en droogheid van het vlees.

Voordelen
– Je kunt zelf bepalen hoe groot je snacks worden.
– Geen geur, kleur, smaak stoffen.
– Geen plantaardige producten.
– Geen houdbaarheidsmiddelen.
– Makkelijk zelf favorieten vlees te drogen voor onderweg.
– Als je het goed doet kan het zeker goedkoper zijn dan de spullen uit de dierenwinkel. Het volledig benutten van de roosters scheelt al een hoop.

Kleine nadeel
– Je kunt voorraden maken die erg lang houdbaar zijn, maar het kost wel tijd.

Welk vlees?
Je kan een eindeloze lijst opstellen aan soorten vlees. De enige regel voor wat betreft het vlees is dat het eventuele vet dat aan het vlees zit niet droogt. Hierdoor hebben schimmels alle kans. Snij daarom ook het aanwezige ver weg. Ondanks dat in de dierenwinkel ook varkensvlees wordt verkocht, raad ik het toch niet aan i.v.m. de kans op de ziekte van Aujeszky. Verder is werkelijk alle soorten vlees geschikt om te drogen voor uw hond of kat.
Afhankelijk van hoe droog je het vlees maakt en welk type vlees je gebruikt hou je tussen de 30 en 50% van het volume en het gewicht over.

Ook KVV ( Kant en klaar vlees voer) is goed te drogen. Je kunt dunne plakken snijden van nog half bevroren rollen. Des gewenst kun je de schijven dan weer in blokjes snijden.
Je kunt ook wachten tot een rol helemaal ontdooid is en dan 1 gaatje in de rol maken, hierdoor pers je het vlees door naar buiten in slierten op de drooglades.

Ook voor de papegaai of knaagdier zijn er gezonde snacks te maken door groente en fruit te drogen. Maar daar weet ik zelf weinig van.

Hieronder zijn wat mooie resultaten van vlees dat gedroogd is. Door op de foto te klikken krijg je een vergrote versie.
Foto’s gemaakt door:  Marie-Angelique van der Kooij


Waar haal ik een voedseldroger?

He is vaak even zoeken naar een juiste droger. De vraag is ook ga je gelijk groot aan de slag of wil je het eerst proberen? Zo is er in elke prijsklasse wel een droger te vinden.

De bomann (tegenwoordig clatronic genaamd) is de goedkoopte. Simpel in gebruik en leuk om een meer te starten.
De Stökli kost wat meer, maar dan heb je nog keuze uit verschillende versies van al dan niet met timer en temperatuurregelaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De echt duurdere drogers zijn de drogers van Excalibur en Sedona.
Ze zijn wat groter, temperatuur is te regelen en bevatten een timer.

Op ‘voedseldrogers.nl‘ zijn de genoemde drogers en hun varianten aan te schaffen, ook vindt u hier heel veel informatie over het drogen voor uw huisdier en uzelf.