KVV

KVV

Vers vlees voeren kan op 2 manieren. De Barf/NRV methode, waarbij stukken vlees zo groot mogelijk worden gehouden en hele prooi word gegeven.
En KVV, wat een gemalen product. Vaak in de verhoudingen van Barf zonder, maar vaak ook met chemische toevoegingen.
Kvv is typische Nederlandse aanduiding voor Kompleet Vers Voer. Dat zou dus inderdaad betekenen dat het een gemalen product of een geportioneerde barf is, met een premix toevoeging voor wat je mist of extra wil geven.

Er zijn in de loop der jaren flink wat merken KVV (Kant & klaar Vermalen Vlees) opgekomen. Allemaal met hun eigen verhoudingen, smaken en wel of geen toevoegingen van een premix.
Premix, kunt u zien als een vitaminepil. Door het toevoegen van kunstmatige vitamines en mineralen zou u nog maar één soort KVV hoeven te geven, dat klinkt heel handig, maar het is eigenlijk erg onnatuurlijk. Geef je liever zonder premix, dan dien je dus verschillende soorten te voeren.
Zoals al gezegt kunnen katten weinig met plantaardige producten, dus kvv-soorten met groente of pens er in zijn niet zo geschikt voor katten.

Ik ben al blij als mensen KVV voeren, liever KVV dan brok. Toch vind ik wel dat je moet nadenken of je premix wilt voeren en voor welke merken KVV je dan dus kiest.

Het gemak van KVV:
1. Kvv is gemakkelijk in de vriezer te bewaren.
2. Voor katten zijn de kvv rolletjes vaak 250 grams en soms nog in 500 grams verpakkingen. In alle andere gevallen is de kvv in porties te maken, door het deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Je haalt een dag van te voren een portie uit  de vriezer om te ontdooien in de koelkast.
4. Je kunt de kvv even buiten de koelkast op kamertemperatuur laten komen en zo elke ochtend en avond een bakje vlees neerzetten.

Hoeveel geef ik?
Kitten,
3-4x per dag, 80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht.
Volwassen kat, 2x per dag, 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht.
Drachtige en zogende kat, minimaal 2x per dag, 60-80 gram per kg lichaamsgewicht.

Veel KVV merken stoppen minder bot in hun varianten, omdat ze zaak voor extra taurine extra hart toevoegen.
Het is eigenlijk niet nodig, gewoon vlees bevat ook taurine. Het toevoegen van chemische taurine is dus ook onnodig.
Van nature kan een kat meer bot verdragen dan een hond. Katten eten vaak de gehele prooi op, waar honden het vooral om het vlees te doen is.

Verpakkingen
De meeste kvv-merken verpakken hun producten in een worstvorm van meer of minder rekbaar plastic.
Maar er zijn ook merken die hun producten in bakjes invriezen of in losse blokken invriezen.
Per merken komen we kort terug op de verpakking.

Merken die we gaan bespreken