Rasstandaard

Rasstandaard

Karakter
De Noorse Boskat hecht zich meestal aan één persoon in het bijzonder, die hij zal volgen door dik en dun. Ze houden heel erg van aandacht van mensen, soortgenoten en honden. De Noorse Boskat heeft een vriendelijk karakter en is geweldig voor een huisdier. Wel willen ze graag kunnen klimmen, springen, rennen en spelen.
Het is een ras dat voldoende beweging en speelgoed verlangt.
Noren zijn erg intelligent en speels, houden van spelenderwijs iets te leren. Zoals aan een tuigje lopen of op de schouder blijven zitten. Over je schouder mee mogen kijken vinden ze helemaal geweldig. Ook een apporteer spelletje is makkelijk aangeleerd.

Algemeen grootte groot
kop vorm De driehoek, die gevormd wordt door lijnen te trekken van de neuspunt naar de buitens te punten van de oorbas is gelijkzijdig. De zijden van de kop zijn rechte lijnen vanaf de snuit tot aan de jukbeenderen. Lang, recht profiel zonder stop overgaand in een plat
kin krachtige
oren vorm Grote, rechtopstaande oren, breed aan de bas is. De ruimte tus sen de oren bedraagt tenmins te de breedte van een oor. Gewenst zijn lynxachtige pluimpjes op de oren. Het binnenoor is goed behaard.Groot, breed aan de basis; puntige top; met lynxpluimpjes en lange haren uit de oren
plaatsing De oren zijn zodanig geplaatst, dat de buitenlijn van het oor een voortzetting van de lijnen van de wigvorm van de kop vormt. En profiel gezien lijken de oren iets uitgedraaid en wijzen iets naar voren.Hoog en open, zodat de buitenste rand van het oor de lijn van de kop volgt omlaag naar de kin
ogen vorm Grote goed geopende ogen, licht amandelvormig en iets schuin geplaatst.
expressie Alerte expressie
kleur Alle kleuren toegestaan, ongeacht de vachtkleur
lichaam bouw Goed ontwikkelde nek. Vrij lang, groot, goed gespierd lichaam met een oplopende ruglijn.De Noorse Boskat is elegant ondanks zijn redelijk zware bot structuur.
poten Lange goed gespierde stevige poten met ronde poten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
voeten Groot, rond, in proportie met de poten, met haarplukjes tussen de tenen.
staart Lange, dichtbehaarde staart. Hij reikt tenminste tot de schouderbladen.
vacht structuur De Noorse Boskat heeft een halflange dubbele vacht. De dichte en soms wollige ondervacht wordt bedekt door een gladde waterafstotende bovenvacht. De glanzende haren bedekken de rug en de zijkanten van het lichaam. De kat heeft in volle vacht een bef, een volle kraag en een broek in knickerbockermodel. Op de schouders is de vacht wat korter.‘s Zomers is de vacht veel korter, omdat de ondervacht, de kraag, de bef en de broek minder zijn ontwikkeld.
kleur Alle kleuren zijn toegestaan, incl. alle kleuren met wit, behalve pointed patronen en chocolate en lilac, cinnamon en fawn. Iedere hoeveelheid wit is toegestaan, bijv. witte bles, witte borst, wit medaillon, wit op de buik, wit op de poten, etc.
fouten algmeen Te kleine en fijngebouwde katten
kop Duidelijke stop.
Ronde of vierkante kopvorm
oren Kleine oren; te wijd uiteen, te dicht bijelkaar geplaatst
poten Korte poten; dunne poten
staart Korte staart
vacht droge, viltachtige vacht
ontbreken van de ondervacht
gedeeltelijk ontbreken van de bovenvacht