Ontwormen

Ontwormen

Veterinair parasitologisch laboratorium ‘Het Woud’ over ontwormen.

Meten is weten: onderzoek de ontlasting van uw kat. Dan weet u of uw dier ontwormd moet worden!
Katten brengen veel vreugde aan hun eigenaren. Het is echter wel belangrijk voor zowel uw kat als uzelf dat ze gezond en vrij van parasieten blijven. Door uw kat goed te observeren, t.a.v. gedrag, voedsel- en water opname kunt u een goed beeld over de gezondheid van uw huisgenoot krijgen. Ook door regelmatige vaccinaties en bezoeken aan de dierenarts kunt u de gezondheid van uw kat waarborgen.

Het is echter bijna altijd onmogelijk om aan uw kat te zien of zij besmet is met maagdarmwormen. Elke kat raakt in zijn leven wel besmet met zowel interne als externe parasieten. Deze parasieten kunnen de gezondheid van uw kat op verschillende manieren belagen. Dit kan variëren van een lichte huid-irritatie tot levensbedreigende ziektes. Veel parasieten, en dan vooral de inwendige parasieten, kunnen overgaan op mensen.

Onderzoek van ontlasting staat centraal
Bij de bestrijding van katten parasieten staat consequente 3-maandelijkse controle van de ontlasting of een 3-maandelijkse behandeling centraal. Aangezien veel katten eigenaren niet graag hun dier voor niks willen behandelen, bestaat er ook de mogelijkheid om alleen te behandelen als uw huisdier echt wormen heeft. Per slot van rekening heeft maar een kleine percentage van de katten werkelijk een worminfectie!
Wormbesmetting kan worden aangetoond door onderzoek van de ontlasting. Alleen als uw kat wormeitjes heeft en dus wormen, zal het advies worden gegeven om uw dier te behandelen. Het voor niks behandelen wordt zo voorkomen en uw kat wordt niet nodeloos blootgesteld aan (chemische) diergeneesmiddelen. Ook wordt het milieu minder zwaar belast met chemische middelen. Ook niet onbelangrijk is dat u geen gevecht meer hoeft aan te gaan met uw kat om het ontwormingsmiddel toe te dienen.

Indien uw meer wilt weten over een specifieke inwendige of externe parasiet, dan kunt u op de buttons hiernaast klikken. U vindt hier niet alleen informatie over de symptomen die worden veroorzaakt door de parasiet, maar ook de plek op- of in het dier waar ze meestal verblijven en het mogelijk gezondheidsrisico’s voor de mens. Tot slot worden blij elke parasiet enkele simpele tips gegeven die u kunnen helpen de preventie van besmetting.

Hoe kan ik de ontlasting van mijn kat laten onderzoeken ?
Het is heel gemakkelijk. U kunt via deze site een wormcheckkit bestellen, waarin alle benodigdheden en instructies zitten voor het verzamelen van wat ontlasting van uw kat. De ontlasting kunt u vervolgens in de bijgevoegde voorgeadresseerde envelop met normale briefpost naar ons laboratorium terugsturen! Met de wormcheckkit ontvangt u ook een korte vragenlijst waarin gegevens worden gevraagd met betrekking tot uw kat(ten). Na ontvangst van het monster en de ingevulde vragenlijst op ons laboratorium, krijgt u binnen 2-3 werkdagen de resultaten en een wormbestrijdingsadvies per e-mail (of per post) thuis gestuurd. Bij een positief ontlastingsonderzoek kunt u de benodigde wormmiddelen gewoon bij VPL ‘Het Woud’ bestellen.

Wie zijn de mensen bij VPL ‘ Het Woud’
VPL ‘Het Woud’ is een onafhankelijk parasitologisch laboratorium dat niet alleen dit ontlastingsonderzoek voor u kan uitvoeren, maar wij geven ook een gericht ontwormingsadvies. Adviezen worden verstrekt door onze dierenarts-parasitoloog. Wij richten ons op paarden, schapen, honden, katten en kippen omdat juist bij deze diersoorten de meeste problemen met parasieten voorkomen.

Het laboratorium wordt geleid door dierenarts-parasitoloog Wicher Holland, één van de zeer weinig geregistreerde parasitologen in Nederland. Door grote parasitologische kennis en ervaring zijn wij in staat om wormbestrijdingsprogramma’s te ontwikkelen specifiek voor uw dier(en) en de omstandigheden waaronder zij gehouden worden! Door gebruik te maken van onze diensten kunt u het volgende bereiken:

  • besparing op wormbestrijdingsmiddelen
  • dieren en hun omgeving worden minder belast met chemische middelen
  • de ontwikkeling van wormresistentie wordt vertraagd
  • vroegtijdige opsporing van wormresistentie
  • de voldoening dat u de dieren alleen behandelt als echt nodig is

 

” De voldoening dat u kat alleen maar wordt ontwormd als het echt nodig is”