Liever niet alleen

Liever niet alleen

Onze voorkeur is om 2 kittens te gelijk te plaatsen of dat er een 2de kitten al aanwezig is of op korte termijn er bij komt.

“Ja, maar wij willen maar 1 kitten.” of “Nee, wij vinden eentje wel genoeg.”
Het is niet omdat wij zo snel mogelijk van de kittens af willen om ruimte te hebben voor een nieuw nestje. Wij denken in het belang van het kitten. Dat staat bij ons altijd voorop.
“Ja maar hij krijgt volop aandacht van ons hoor!”
Ongetwijfeld. Maar het is niet genoeg.
U bent een mens en kunt nooit een ander kitten vervangen. Kittens leren van elkaar door samen te spelen, stoeien en slapen. Door elkaar achterna te rennen, te meppen, bijten, achter elkaar aan te rennen en elkaar na afloop te wassen.
Zo leren ze elkaar om sociaal te zijn, te delen en elkaars grenzen te accepteren. Dat gebeurt allemaal spelenderwijs. Zij kunnen dat onderling veel beter dan dat wij dat ze ooit kunnen leren.

“Ja, maar één kitten opvoeden is makkelijker dan twee.”
Opvoeden? U bedoeld dat u geen kat wil hebben die aan meubels krapt, uw gordijnen met rust laat en niet ‘s nachts een hele serenade voor uw slaapkamerdeur houdt omdat hij niet alleen wil zijn. Het kitten mag ook niet uw enkels aanvallen of zijn klauw in uw hand zetten als u hem wil aaien.
Vaak komen juist de mensen die voor één kitten kozen vroeg of laat voor dergelijke problemen te staan. Er worden dan allerlei methodes uitgehaald om de “gedragsproblemen” het hoofd te bieden.
Het begint met “nee” of “foei”, als dat niet werkt komt de plantenspuit erbij, soms volgt er een tik op neus of bil en daarna probeert men het kitten te negeren. Met een opbouwende ergernis omdat niks lijkt te helpen. En dat klopt. Je kan een kat namelijk niet verbieden om dát te doen wat natuurlijk voor hem is. De kat heeft geen gedragsprobleem maar hij heeft geen mogelijkheid gekregen om zijn natuurlijke gedrag te vertonen en dát is het probleem. Uw enkels of armen zomaar aanvallen doet hij niet omdat hij u pijn wil doen of agressief of gestoord is maar hij wil jagen. Uit een hinderlaag een prooi bespringen en overmeesteren. Hij is een roofdier en het is zijn instinct.
Katten zijn schemerdieren en daardoor zowel overdag als in de nacht actief. Kittens slapen ook geen 8 uur achter elkaar en zijn dus ook in de nacht actief. Die serenade ’s nachts is dus niet om te pesten, maar het kitten is eenzaam en verveeld zich.

Wilt u uzelf veel ergernissen, slapeloze nachten en een gedragstherapeut besparen, dan is er een simpele oplossing: neem 2 kittens!
Het spelletje “jagertje en prooi”, dat kittens onderling spelen, zullen uw de aanvallen op uw enkels en handen besparen.
Door samen te slapen en in de nacht elkaar bezig te houden, zal u uw nachtrust ook weer terug krijgen.
En dan vergeten we nog bijna het krabben aan meubels en in de gordijnen hangen. Ja, het kan zeker nog wel voorkomen, maar het zal zeker al minder zijn. Een kitten alleen weet soms echt niet waar hij het zoeken moet en probeert de gekste dingen. Met een maatje erbij richten zij zich meer op elkaar dan op uw spullen.

Natuurlijk gedrag bestraffen is fout en werkt averechts. Met als gevolg een onhandelbare volwassen kat. Die onder mom van “vals beest” maar weer moet verhuizen.
Of het trekt zich terug en wordt een angstige kat die continue in stress verkeerd, met veel gezondheidsproblemen en vaak urineren op ‘verkeerde’ plekken.

“Ach, dat zal allemaal wel los zal lopen”
Misschien heeft u mazzel en zorgt het kitten niet voor problemen. Dat kan.
Maar verplaatst u zich nou eens in het kitten – wat ontneemt u hem of haar allemaal?
Een kittenvriendje betekent voor een kitten:
– dat hij nooit alleen is. Niet ‘s nachts, niet als u werken bent, niet tijdens vakanties
– dat hij een stoei-, jaag-, slaap-, en wasmaatje heeft
– dat hij een soortgenoot heeft die hem volledig snapt, altijd!

Is het niet een beetje egoistisch om het kitten dit alles te ontnemen?

“We willen met eentje beginnen en dan kunnen we er altijd later nog eentje bij nemen”
Dat is een denkfoutje.
Katten zijn sociale dieren die prima met elkaar kunnen leven en elkaars gezelschap ook op prijs stellen. De communicatie onderling is duidelijk. Ze hebben een eigen taal en etiquette. Maar die moeten ze dus wél van elkaar leren! Een kitten dat alleen opgegroeid is, snapt minder of niets van andere katten en weet er zich geen raad mee. Hoe langer een kat alleen leeft, hoe moeilijker het wordt om er nog een kat bij te zetten. Komt een dergelijke kat ooit na jaren door omstandigheden in een asiel of elders bij andere katten terecht dan is dat een ware hel voor zo’n dier.
Jong geleerd is oud gedaan.
Al ziet u dan misschien geen problemen ontstaan bij uw enige kitten, u heeft hem de mogelijkheid ontnomen om zijn eigen soort te kennen en dat is niet alleen een groot gemis voor een kitten, maar voor de rest van zijn leven is hij sociaal beperkt.

Wij vinden dat elk kitten recht heeft op een soortgenootje. Omdat een soortgenoot alles kan bieden wat wij niet kunnen bieden, maar wat het kitten wel nodig heeft om een sociale en een geestelijk stabiele kat te kunnen worden.
Samen met een broertje, zusje, neefje of nichtje, geadopteerd worden is geweldig voor een kitten.
Maar ook een al aanwezige kat kan voldoen. Is de andere kat echter al behoorlijk op leeftijd en vooral gesteld op rust dan is één kitten, dat juist graag wil spelen, geen goed idee.

Steeds meer asielen en cattery’s zien het belang in van 2 kittens. Het is geen verkoopverhaaltje, maar is gebaseerd op kennis en ervaringen.

Daarbij is het ook gewoon geweldig om naar 2 kittens te kijken die met elkaar spelen.