Huisvesting

Huisvesting

Katten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Begrijpelijk, want katten zijn aanhankelijke dieren en lijken je soms beter te begrijpen dan mensen. Veel mensen hebben een echte “binnen-kat”. Dit zijn katten die nauwelijks tot nooit buiten komen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Eén reden is dat de kat niet anders gewend is en een andere reden kan zijn dat u bang bent dat uw kat buiten iets ergs zal overkomen.
Katten zijn nieuwsgierige dieren, echte jagers. Dit geldt ook voor binnen-katten en daarmee is er bij deze dieren altijd een natuurlijke drang om naar buiten te gaan.

Katten zijn jagers en moeten, om verveling tegen te gaan,
Je zou het jezelf nooit vergeven als je van de dierenambulance moet horen dat jou lieve kroelkat onder een auto is gekomen.
Of nog erger door een mafkees is mishandeld met vuurwerk.

Enerzijds een gelukkig en normaal leven buiten gunnen, maar anderzijds zorgen maken over de veilig- en gezondheidsrisico’s buiten.
Als je kiest voor veiligheid, betekend dat niet dat je kat direct een binnenkat hoeft te worden. Er zijn vele oplossingen om er voor te zorgen dat je geliefde kat verongelukt.
Een ‘binnenkat’ past zich over het algemeen redelijk goed aan, mits er gezelschap en genoeg aandacht is. Toch zijn er wel wat beperkingen aan zo’n leven binnenshuis. Vooral Noren houden wel van een wind door de vacht en wat regendruppels op het hoofd. De mijne in ieder geval wel. En de frisse buitenlucht ruiken en continue interessante dingen zien gebeuren maakt ze minder hangerig.

Een omheinde, katproof, tuin of kattenren, bied veel voordelen. Zo hoef je geen angst meer te hebben dat je kat onder een auto terecht komt. Ook zijn er geen gevaren voor verwondingen door buurtkatten en blijven de planten bij de buren ongeschonden.
Ook de natuur heeft er baad bij, want katten eten buiten de deur toch echt niet altijd alleen de brokjes van de buurvrouw. Jaarlijks worden er zo’n 60 miljoen vogeltjes gevangen door de 4 miljoen katten in Nederland. En dan tellen we de hoop kikkers, muizen, (jonge) konijntjes en ander kleine wilde dieren er nog niet bij op.
Daarnaast is er nog 1 grote reden waarom je je Noor, of andere raskat, niet zo maar vrij buiten moet laten lopen. Namelijk diefstal.
Er verdwijnen jaarlijks een hoop katten, door kattenhaters gemarteld of door handelaren doorverkocht aan mensen in het buitenland.
En zo zijn er nog een hoop redenen en dingen te bedenken die met je kat kunnen gebeuren.

Tuigje
Een tuigje is ideaal als je met je kat een rondje wil gaan lopen. Maar niet echt geschikt om mee in de tuin te houden.
Katten zijn erg behendig en kunnen in een onbewaakt moment uit het tuigje komen of zichzelf bevrijden door het tuigje door te bijten. Ook is verstikking door ergens achter te blijven haken, iets wat je zeker niet wil.
Het is natuurlijk wel gaaf om je kat uit te laten.

Hek of ren
Je hebt 2 mogelijkheden: een hek om de tuin of een kattenren bouwen. De eerste mogelijkheid is dus om de tuin deels of geheel te omheinen zodat de kat er niet uit kan. Een dergelijke omheining kan, met toestemming van de buren, zo gemaakt worden dat het tegelijkertijd andere katten buiten de tuin houdt. Dit is bijzonder nuttig als je veel last heeft van andermans katten in de tuin. Bomen op de erfgrens en over het hek hangende takken vormen vaak het grootste probleem. Katten kunnen dan in een boom klimmen, over het hek springen en ontsnappen. Door slim te snoeien kun ja het kat moeilijker maken, maar dit is vaak niet voeldoende om ontsnapping definitief te voorkomen.

Kattenren
Als de hele tuin is afgezet, kan de kat altijd weer via een kattenluikje naar binnen. In sommige gevallen is dit door de vorm of afmeting van de tuin geen werkbare oplossing. Een kattenren is dan een alternatief. De kat moet ook dan onderdak kunnen vinden op momenten dat het slecht weer is. Als de ren aan het huis grenst, kun je zorgen voor een kattenluikje of raam waardoor ze kunnen kiezen tussen binnen en buiten. In andere gevallen kun je in de kattenren een schuilplaats maken, bijvoorbeeld een tuinhuisje.
Een ren bied voor de kat een mooie gelegenheid om buitenluchtje te scheppen en uit te kijken naar alles wat beweegt.