Dierenpaspoort

Dierenpaspoort

Vanaf 29-12-2014 zijn nieuwe Europese Verordeningen van kracht m.b.t. het intraverkeer en import uit 3e landen van honden, katten en fretten. Vanaf die datum kunt u als dierenarts alleen nog EU paspoorten afgeven die aan het model van Verordening 577/2013 voldoen. Dit nieuwe paspoort is beter bestand tegen fraude.
Er veranderd eigenlijk niks voor de huisdieren die daarvoor al een dierenpaspoort hadden. Deze zijn gewoon nog te gebruiken om mee naar het buitenland te reizen.

Wat is er veranderd?
Het nieuwe paspoort is minder fraudegevoelig geworden en inhoudelijk aangepast. In het paspoort zijn een aantal tekstuele wijzigingen doorgevoerd en op iedere bladzijde wordt het unieke serienummer vermeld. De nieuwe paspoorten herkent u aan de serienummers die beginnen 528-NL ipv 528-31.
Boekje met 528-31 die NA 29-12-2014 nog worden uitgegeven, kunnen alleen als vaccinatieboekjes worden gebruikt.

  • Er zijn lamineerstickers bijgevoegd die de adres- en chipidentificatiegegevens veiligstellen en dus onvervalsbaar maken. Daarnaast worden hier ook de belangrijke behandelingen, zoals de rabiësvaccinatie, mee gelamineerd. Hierdoor kan er dus ook niet meer gesjoemeld worden met data etc. Er zit ook een ‘geldig vanaf’-veld bij vermeld waarmee je dus kan zien wanneer je reisklaar bent. Mocht je het oude paspoort kwijt zijn dan geldt dus de nieuwe procedure en zal ook opnieuw gevaccineerd moeten worden.
  • Op elke pagina wordt het paspoortnummer vermeld.
  • Er zit een lamineerbare pagina in waar de gegevens op vermeld worden van de dierenarts die het paspoort heeft uitgegeven. Zo is altijd alles traceerbaar. Paspoorten die door niet-dierenartsen worden uitgegeven zijn dus niet betrouwbaar en niet reisgeldig meer.

Wat kost een paspoort?
Het nieuwe EU-paspoort kost € 3,95 per stuk inkoop. Bij een dierenarts zal de kosten liggen tussen de €5,- en €10,-, maar net hoeveel uw dierenarts aan het boekje wil verdienen.
In de prijs van het paspoort zit een bijdrage voor het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) en de Commissie Preventieve Gezondheidszorg Gezelschapsdieren (CPGG) verdisconteerd.

Waarom dit bericht?
We vinden het belangrijk dat kittenkopers weten op de hoogte zijn van de veranderingen omtrent hun dieren.
Wij zullen altijd gaan voor de nieuwste mogelijkheid van het dierenpaspoort.

Bron:
https://www.knmvd.nl/dossiers/12108480/Dieren-op-reis/actueel/item/10854592/FAQs-Dierenpaspoort-vanaf-29-december-2014