5 jaar Cattery Ask och Embla

5 jaar Cattery Ask och Embla

Al weer 5 jaar, 21-10-2013, dat Cattery Ask och Embla een feit werd.
Toen nog bij Felikat, nu al weer een tijdje bij Neocat.
 
Eigenlijk was het de planning iets later een cattery te worden en eerst rustig van Smokey en Celia te genieten. toen Celia echter al zwanger bleek, was de aanvraag snel ingevuld en ingediend.
 
De dropjes waren het begin van de aparte thema’s van de cattery.
Nog voor alles goed en wel geboren was, had Zwartwitje al een thuis. Zo snel kan dat gaan, waar andere kittens duidelijk langer bleven.
Van alle dropjes mocht Salmiak blijven als dekkater.
 
Niet alle nestjes waren zo’n groot succes en het nestjes ‘pinguïns van madagascar’ vond als eerste nestje met problemen de weg naar de kattenwalhalla.
Wij zijn altijd open en eerlijk geweest in de communicatie over onze kittens, omdat wij het belangrijk vinden dat mensen zien wat het inhoud om dieren te fokken. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.
De openheid werd, door andere fokkers, niet in dank afgenomen en zelfs gezien als provocerend.
 
En terwijl in 2013, BARF/NRV voeding vooral nog voor honden was, hielden wij voet bij stuk dat het ook de beste voeding was voor katten.
Dat heeft tot discussies geleid en sommige net gestarte banden met andere fokkers gingen verloren.
 
Ook toen wij van Felikat naar Neocat overstapte, verloren we banden met fokkers.
Volgens sommige tel je alleen mee als je een FIFE lid bent. Wat natuurlijk onzin is, maar wel de rede is dat sommige fokkers niks met je te maken willen hebben.
 
Beide situaties hebben er voor gezorgd dat we naast een hoop vrienden en geïnteresseerden ook een flink tal vijanden hebben gemaakt.
 
In de 5 jaar hebben we ook verschillende fêtes publiekelijk uitgevochten zien worden op Facebook. De haat en nijd, de jaloezie, iemand anders zijn standpunt niet gunnen. Emoties die zo hoog op liepen dat je zelfs al werd verwijderd, omdat je iemand in je facebook-vriendenlijst had staan.
Bizar dat er geen eenheid gevonden kan worden binnen het ras, waar gezondheid en uiterlijk voorop staan.
 
Ook bizar is om te zien hoe fokkers, net beginnende fokkers afkraken, kleineren en het plezier van het ras, het fokken en de shows ontnemen. Bijna als afstoot middel om maar als enige fokkers van het ras te zijn.
Als je beseft dat er zelfs fokkers zijn die zonder kennis de dierenpolitie op andere (beginnende) fokkers afsturen, vraag je je af waar het toch allemaal om gaat.
 
Je zou als fokker juist moeten kijken naar de potentie van nieuwe fokkers, je blijft namelijk niet eeuwig fokken dus je moet je kennis juist doorgeven.
Maar je moet toch ook zelf durven leren van een nieuwe fokker, kennis over dieren, fokken, gezondheid en voeding staan nooit stil.
 
De saamhorigheid binnen deze Noren-fok-hobby is ver te zoeken. Het is meer roddels en achterklap over sterfte, ziekte en privé omstandigheden.
Zonder blikken of blozen een stelling de wereld in brengen zonder na te vragen wat er precies is. En het stoken tussen fokker en koper of fokker en fokker. Allemaal alleen maar om de andere zwart te maken.
 
Het zal allemaal niet alleen aan het ras of diergroep liggen en de echte doorzetters zullen zeker overwinnen.
We werken allemaal met de natuur. Dat een kitten levend of dood ter wereld komt heb je als mens niet in de hand. Wees vooral open en eerlijk als een geboorte niet perfect gaat.
 
Cattery Ask och Embla bestaat dan nog maar 5 jaar, we leren elk jaar weer andere dingen erbij en we delen graag de eigen kennis. Wij gaan er zeker nog mee door al is het de komende tijd wel op een laag pitje kwa nestjes.
 
Reacties zijn gesloten.